Ngepan:Pakaian Tradisional Iban

Thursday, August 7, 2014

Well well well~Jadi orang Iban ni,benda yang paling saya suka ialah pakaian tradisional selain daripada makanannya.Hehe..Untuk golongan wanita,pakaian tradisionalnya dikenali sebagai 'Ngepan' manakala untuk kaum lelaki pula dikenali sebagai 'Baju Burung'.Tak nak cakap panjang-panjang,jom tengok gambar kakak,adik and kazen dan anak-anak buah saya pakai pakaian tradisional ni.

Emilly:adik paling bongsu

Gereta(kakak num.2),Goretti(Kazen)&Debbie(Adik Goretti)

Magdeline Laura(Center):Kawan ikut pertandingan Kumang(Ratu Cantik).

Gabriel Oches:Ikut pertandingan Keling(Merujuk kepada Lelaki yang tampan dalam B.Iban)

With little Siman(niece).

Prisscilla Sully(niece).

Ohh! Mereka semua nampak cantik and hensem-hensem pakai baju tu.So,maybe saya pulak lepas ni? Hahaha...Nahhhhh~Maybe yes and maybe no :P

1 comment:

  1. Wah, comel-comel semua..dan sangat ekslusif pakaian tradisional kaum Iban :)

    ReplyDelete