Apa Itu "Ice Bucket Challenge"?

Monday, August 25, 2014


Baca SINI untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Ice Bucket Challenge.

So,korang boleh lah search kat youtube pasal ice bucket challenge ni.Benda simple je.Ambik sebaldi air sejuk,kemudian simbah kat atas kepala sendiri.Macam benda tak berfaedah kan? Tapi ini akan mengingatkan kita kepada penderitaan orang lain.Lepas simbah air tu,baru kita dapat rasa macam mana perasaan orang yang menderita ALS ni.Kadang-kadang manusia ni tak faham penderitaan orang and tak tahu macam mana perasaan orang yang menanggung situasi itu sendiri.

So,pada pendapat saya,tak salah pun sokong kempen ni...Will I do this challenge? And will you do this challenge???

Amyotrophic lateral sclerosis (ALS)—also referred to as motor neurone disease (MND), Charcot disease, and, in the United States, Lou Gehrig's disease—is a neurodegenerative disease with various causes. It is characterised by muscle spasticity, rapidly progressive weakness due tomuscle atrophy, and difficulty in speaking (dysarthria), swallowing (dysphagia), and breathing (dyspnea). ALS is the most common of the five motor neuron diseases.(Sumber:Wikipedia) Klik SINI untuk baca mengenai ALS.

P/s : Semoga mereka yang menghidap penyakit ini sembuh.Amen.

1 comment:

  1. banyak sekarang ni dengar tentang ice bucket challenge ni

    ReplyDelete